fbpx

sirket.net

24 saatte şirketinizi kurup uluslararası ticarete başlayın.

İletişim


+90 212 909 4049

+90541234488

Learn More

Follow Us

Amazon İngiltere VAT Muafiyet Sorunu ve Çözümü

Öncelikle bu sayfada olduğunuz için üzgünüz! Keşke bu problemler hiç yaşanmasaydı da, gözünüz gibi baktığınız işinize sorunsuzca devam edebiliyor olsaydınız.

Ancak her zaman ifade ettiğimiz gibi, her ticari iş modelinin bir takım riskleri, sorunları, çıkmazları bulunuyor. Bu işin de cilvesi bunlar.

Peki ne oldu da Amazon birdenbire ödemeleri durdurup VAT borcu çıkarmaya başladı?

İnanmayacaksınız belki ama bu kez Amazon’un çıkardığı bir sorun değil bu. Konu doğrudan HMRC kaynaklı. Bakın farkındaysanız “konu” diyorum “sorun” demiyorum. Bu arada HMRC’yi İngiltere’nin Gelir İdaresi Başkanlığı olarak düşünün lütfen.

HMRC 1 Ocak 2021 ve sonrası için pazar yeri niteliğindeki yerlere (Amazon, eBay gibi) şunu söyledi:

Yabancı bir satıcının VAT KAYDI olmaksızın satış yapması, ürün depolaması mümkün değil. Bu nedenle de bir Türk Şirketi ile İngiltere’de FBA yapmak çok mümkün değil diye belirttik hep.

Eğer YABANCI bir satıcı, VAT KAYITLI OLSA BİLE sizler üzerinden satış yaparsa;

  • Satış bedeli 135 £ ve altında ise KDV’sini sen toplayıp bana aktaracaksın.
  • Satış bedeli 135 £ üzerindeyse sipariş toplamı, KDV’nin toplanmasından ve bana aktarılmasından satıcı bizzat sorumlu.

Peki neden böyle bir ayrım var?

İngiltere yasalarına göre, 135 £ ve altında değeri olan bir ürün gümrüğe geldiğinde vergiye tabi olmaksızın geçiş yapıyor.
Aslında bu çoğu zaman dropshipping iş modeli ile iş yapan arkadaşların işine geldi. Satışa konu ürünlerin çoğu vergi yükümlüğü doğrumadan sorunsuzca alıcılara yönlendirildi.

135 £ üzerinde değeri olan ürünlerde ise, gümrükte daha ülkeye girmeden vergilerin ödenmesi gerekiyor. Yani İthalatçı olarak göründüğünüz bu noktada ürünlerin vergi yükümülüğü, ürünü ülke sokan kişi olarak siz oluyorsunuz.

Peki bu kural yeni mi?

Hayır değil.

Yoğun olmayan bir cadde ve kavşak düşünün. Burada bir trafik ışığı uygulaması ve ihlal edenleri tespit etmek için bir de Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurulu durumda. Gün içinde siz dahil bir çok kişinin de kırmızı ışıkta geçtiğini ama kimseye bir ceza yazılmadığını farkettiğinizde, bir çok zaman yol boş, kimse yok gelen giden diye geçersiniz. Ya da %90 sürücü geçer diyelim. Bir gün trafik şube düğmeye basar ve EDS’den sıkı takip başlatır. Buradan ihlalli geçişler için ceza ihbarnameleri gelmeye başlar, herkes biririne söyler ve bu ışıkta önünüzde arkanızda kimse olmasa da, yol bomboş da olsa durmaya başlarsınız.

Peki bu kural yeni mi? Hayır. Trafik ışığı uygulaması dünyada kullanılmaya başladığından beri, tüm ülkelerde kırmızı ışık dur demek. Yol bomboşsa geçebilirsin diye yazmaz bir yerde. Yeni bir kural değil yani.

Bu örnekteki örneğe kıyasla VAT ile ilgili bu kural hep vardı. Ama sıkı bir uygulaması yoktu.

Senelerce influencer, youtuberlardan bir vergi alınmadı ülkemizde, sonra birkaç senedir ise influencer kişiler özel hesaplar açıyor bankalarda ve digital mecralardan elde ettikleri kazanç bu hesaplara yatırılıyor. Hesaba girer girmez ödeme vergisi kesilip devlete aktarılıyor. Nasıl ki ülkemizde de dönem dönem bazı sektörlere yakın markaj uygulanır, HMRC e-ticaret sektörüne yakın ve sıkı markaj uygulamaya başladı.

Devletin müşterinden tahsil ettiği VAT’ın Amazon açısından bir önemi yok. Amazon’u ilgilendiren bir konu da değil yani. Çünkü VAT’tan bir karı yok.

Bu aslında beklediğimiz bir şeydi, ancak bu uygulama böyle başladığında geriye dönük değil de, “Bugün itibariyle….” şeklinde başlayan bir bildirim şeklinde geleceğini öngörüyorduk. 1 Ocak 2021’den bu yana olan satışlar demesini beklemiyorduk. Muhtemelen Amazon da beklemiyordu aslında.

Yukarıda belirttiğim gibi HMRC ile ilgili bir durum bu. Lütfen düşünün şimdi, Amazon’la doğrudan ilgili olsaydı bu konu listelemeler ve satışlar durur sizden savunma isterdi. Sizden Appeal (savunma) istemiyor, satışlarınızı durdurmuyor, hesabınızı inactive hale getirmiyor. Aslında size bunu istemeye istemeye yapıyor diyebiliriz.

Peki uygulamaya geçen İngiltere kuralı ne diyor?

NETP (Non-established Taxable Person): Yerleşik Olmayan Vergi Sorumlusu diyor aslında. Bir şirket İngiltere’de kurulu değilse, VAT’tan en başından itibaren sorumludur ve 85.000 £ muafiyetinden yararlanamaz.

Hemen dediniz ki benim şirketim İngiltere’de kurulu. Öyle mi? Hem evet, hem hayır.

  • > Company Incorporation
  • > Company Establishment

Şimdi bu ikisini de Google Translate ile çevirdiğimizde ikisi de “Şirket Kuruluşu” anlamına geliyor. Şirket sahiplerinin anlamakta zorlandığı nokta tam olarak bu.

  • Company Incorporation bir şirketi, o devlet sisteminde kaydetmek, tescillemek, resmi kayıtları olması anlamına geliyor.
  • Company Establishment ise şirketin varoluş göstermesi, kurulu düzeni olması anlamındaki kurulmak. Yani şirketin adresinde reel bir aksiyonun olması, vergi kayıtlarının orada tutulması, ticaretin o adreste dönmesi…

Yani buradan da anlaşılacağı üzere şirketiniz aşağıda örneklerini verdiğim sanal adresleri kullanıyorsa zaten büyük çıkmazdasınız demektir.

  • 71-75 Shelton Street, London WC2H 9JQ, UK
  • College House, 2nd Floor, 17 King Edwards Road, Ruislip, HA4 7AE, UK

Bizimle çalışan şirketler, virtual office (sanal ofis) kullanımı yapmıyor. Bu açıdan şanslısınız.

GELELİM SORUNUN ÇÖZÜMÜNE

Aşağıdan mevcut durumunuzu seçerek ilerleyebilirsiniz:

Mesaj gönder
Merhaba 👋
Yardımcı olmamızı istediğiniz bir husus var mı?